oficiální prodejce nožů Kizlyar v ČR a na Slovensku

CZSKDE
Kategorie
 
Výrobci
Informace
O firmě Kizlyar
O firmě AiR Company
Typy čepelí
Typy výbrusu nožů
Typy záměrných křížů
Akce / Slevy
Nůž Kizlyar Striks
Nůž Kizlyar Striks
2 790,-
2 365,-
Více... 
Články
Anonymní přispěvatel
Moje SVT40
Tomáš Schneider
Výroba Kizlyar - videa
 

Test nože Kizlyar Stalker

04.03.2011 - Karel Bukovský
Tak jsme se konečně po čase odkládání dostali k hrátkám, které by měly ukázat, co všechno vydrží kizlyarský STALKER. Nůž je cca 290 mm dlouhý s čepelí cca 166mm. V nejsilnějším místě můžeme naměřit takřka 4mm. Rozměry jsou uvedeny jako cca, protože ve výrobě je stále, možná bohudík (a tím se mj odlišuje např od asijské masové strojní produkce), stále vysoký podíl ruční práce. Nůž tím získává mimo jiné jakousi originalitu. Materiál je značen ruskou metodikou jako nerezová 65X13. Udávaná tvrdost je 57, s tolerancí plus minus 1 HRC. V laboratoři zdejší střední strojní průmyslovky nám jej ze známosti ozkoušeli a necelých 57HRC i naměřili.

Design stalkera může někomu připomínat nože na přežití ruských kosmonautů, jen stalker má širší čepel a jiné, modernější provedení rukojeti. Také variant tohoto modelu je, možná pro jeho vysokou oblíbenost, poměrně dost. Čepel lesklá, černěná, resp. s povrchovou úpravou podle zástupců výrobce jakási karbidace (poměrně matný, jakoby pískovaný povrch s nulovým odleskem). Konstrukčně ji můžeme rozlišit zubovou částí po cca polovině, resp po většině hřbetu. Úchopová část je k mání ve dvou provedeních z elastronu, dále z kožených kroužků a také kombinace dřevo kůže. Pouzdro je možno s loveckým reliéfem, dále poměrně masivní kožené a občas se poštěstí z ABC plastu. Nutno dodat, že každá z kombinací má něco do sebe, uživatel si najde podle svého gusta od bojového nože po lovecké verze.

K testu jsme měli k dispozici elastronovou černěnou bojovou verzi. Možností, jak ověřit, co stalker dovede, je jistě mnoho, my jsme se rozhodli pro průchod špice materiálem, pevnost v ohybu a střižením materiálu na čepeli.

Pro první část se zdálo, že poslouží plechový sud od oleje, nůž jím však procházel bez nejmenších problémů. Jako výrazně pevnější se jevil starý bojler, v tomto případě opravdu silnější, možná pevnější materiál. K probodnutí byla třeba výrazně vyšší síla a hloubka průniku se také výrazně snížila. Po cca 20ti pokusech o probodnutí překážky, přičemž pokaždé došlo k průniku byla špička nože bez znatelných známek, což bylo první potěšující zjištění.

Dále jsme přistoupili ke zkoušce ohybové pevnosti. Čepel nože jsme zasunuli z poloviny do upnutí a úchopovou část jsme zatížili 105kg vlastní váhy. Ani jisté propružení po opakovaném cyklickém zatížení neznačilo jakýkoli problém. Zkoušené zatížení ukazuje bezproblémovou únosnost majitele, bude li to zapotřebí a zdá se, že s dostatečnou rezervou.

Poslední část spočívala v odolnosti čepele, v tomto případě zkoušeno na střih stovkového hřebíku. I tato část proběhla bez problémů, vlastně trochu teď již podle očekávání. Opakovaný střih nezanechal na čepeli nijaké stopy.

Stalker po testování nezanechal na pochybách, že použitý materiál splní to, co od něj běžný i profi uživatel očekává a navíc designově v nadčasovém provedení. Solidní nástroj za odpovídající cenu. Potvrzení dobrého prvního dojmu pro nás bylo příjemným, nutno říci, že i očekávaným ukončením.
Nejprodávanější
1.Střenky CZ 50/70 classic + logo
2.Střenky Walther PPK + logo
3.Střenky CZ 82/83
4.Střenky CZ 75/85
5.Nůž Kizlyar Scorpion M hand
6.Padáková šňůra PARACORD 550 blue
7.Nůž Kizlyar NSK Sterkh
8.Střenky CZ 82/83 logo
9.Střenky CZ 24/27
10.Nůž Kizlyar Strazh black
Akce / Slevy
Nůž Kizlyar Biker-2 black SRT Z50
Nůž Kizlyar Biker-2 black SRT Z50
2 120,-
1 638,-
Více...